Toți șoferii trebuie să știe: service-urile auto din România au fost amendate cu peste un milion de lei

de: Alexandru Puiu
15 02. 2022

În cazul în care plănuiai o vizită la un service auto în perioada imediat următoare, ar fi bine să ai în vedere faptul că multe dintre ele au avut parte de o amendă foarte costisitoare, pe bună dreptate.

Multe dintre service-urile auto din România funcționează ilegal, când vine vorba de gestionarea deșeurilor și de depozitarea diferitelor categorii de piese auto. Din acest motiv, Comisarii Gărzii Naționale de Mediu (GNM) au dat amenzi în valoare de 1,1 milioane de lei în doar câteva zile, în urma controalelor efectuate la 437 de service-uri auto.

Service-urile auto din România, o bombă ecologică

Pe parcursul a cinci zile, în luna ianuarie a acestui an, Garda Națională de Mediu, prin intermediul comisariatelor județene, a verificat 437 de service-uri auto. În urma acțiunii, au fost aplicate amenzi cu o valoare totală de 1.103.965 de lei. Principalele motive au fost nerespectarea legislației în domeniul gestiunii deșeurilor, evacuării apelor uzate și pentru lipsa unor autorizații sau acte de reglementare.

Dacă împarți amenzile pe regiuni ale țării, cele mai mai multe au fost acordate în județul Călărași, aproximativ 150.000 de lei, urmat de Sibiu cu 115.000 de lei și Dolj – 70.500 lei.

„Conform centralizării acțiunilor de control din perioada 10-14 ianuarie 2022, cele mai multe neconformități au constat în lipsa evidenței gestiunii deșeurilor, colectarea deșeurilor în amestec, lipsa contractelor cu operatorii economici, pentru valorificarea deșeurilor generate din activitate, neîntocmirea formularelor de încărcare/ descărcare a deșeurilor nepericuloase sau a formularelor de expediție și transport pentru deșeurile periculoase. Mai mult decât atât, au fost sancționate abandonarea de anvelope uzate direct pe sol, păstrarea uleiurilor uzate în spații neadecvate și degradarea mediului natural sau amenajat, prin depozitări necontrolate de deșeuri de orice fel, afectand solul”, a declarat Marioara Artemis Gătej, comisar general al GNM.

Nu de puține ori, conform rapoartelor comisariatelor județene, au fost găsite service-uri care funcționau fără actele de reglementare legale, cu autorizația de mediu expirată sau service-uri ai căror angajați și-au făcut un obicei din a înscrie date eronate în fișele de evidență a gestiunii deșeurilor.

Lista măsurilor impuse de comisarii GNM a inclus obligativitatea ținerii ținerea evidenței deșeurilor, sortarea deșeurilor, inscripționarea spațiului de depozitare cu codurile deșeurilor, până la tratarea deșeurilor, încheierea de contracte cu operatori autorizați, în vederea valorificării deșeurilor generate din activitate sau amenajarea unui spațiu corespunzător, împrejmuit și securizat, pentru depozitarea uleiului uzat și prevenirea scurgerilor necontrolate.